برنامه : دربند - پناهگاه اسپیدکمر 94.8.15
لیدر و راهنما : استاد تاجبخش
سرپرست : همت قلی زاده
عکس : مجید کشانی
همنوردان : 12 نفر
گزارش : محمود غرات
به نام خداوند بخشنده و مهربان
برنامه : صعود به اسپیدکمر
رودها در جاری شدن
و علفها در سبز شدن معنی پیدا میکنند
کوهها با قلهها
و دریاها با موجها زندگی پیدا میکنند
و انسانها
همهی انسانها
با عشق......
برنامه این جمعه را در هوایی مه آلود و کمی سرد، از جلوی فرهنگسرای بهمن در ساعت 5:30 آغاز کردیم. همراه با دوستان عزیز سوار مینی بوس شده و به سمت دربند حرکت کردیم. برنامه این هفته صعود به اسپید کمر بود.
ساعت 6:30 در میدان دربند( سربند ) بودیم. کنار مجسمه کوهنورد عکسی انداختیم و صعود را آغاز کردیم. در ابتدای مسیر روستای پس قلعه قرار دارد که مملو از رستوران و قهوه خانه بوده و در اکثر مواقع شلوغ است.
پس از حدود یکساعت راهپیمایی به دو راهی اول اوسون رسیدیم و صعود در شیب نسبتا ملایم دره زیبای اوسون را ادامه دادیم. دره اوسون یکی از مسیرهای فرعی در مسیر کوهپیمایی معروفِ دربند است.دره اوسون در فصل پاییز سرشار از رنگ است و صعود به قله را با طبیعت زیبای پائیز در هم می آمیزد.
ساعت 8 صبح به هتل زیبای اوسون رسیدیم. هتل اوسون با ارتفاع 2300 متری از سطح دریا و قرار گرفتن در میان کوهها مناظر چشم نوازی را از شهر تهران در فصول مختلف سال در معرض دید مهمانانش قرار میدهد. این هتل در سال 1357 به بهره برداری رسیده است.
صبحانه ای دلپذیر را در هتل اوسون صرف کردیم و بعد از کمی استراحت مسیر را به سمت پناهگاه اسپیدکمر ادامه دادیم. سمت چپ دره زیبای سوتک قرار دارد و در قسمتی از مسیر هم باغ زرتشتیان چشم نوازی میکند.
در کنار چشمه دره اوسون نفسی گرفتیم و ادامه راه را از مسیری فرعی در میان صخره و سنگ پی گرفتیم.
با رسیدن به مسیر متصل کننده دوراهی دوم اوسون – ایستگاه 5 مجددا به طرف شمال ادامه داده و با صعود از بیراهه در ساعت 11 به پناهگاه اسپید کمر رسیدیم.
این پناهگاه اولین جانپناه یا پناهگاه ایران در ارتفاعات شمالی تهران است که در سال ۱۳۲۶با همت و پشتکار کوهنوردان آن زمان در محل اسپید کمر در ارتفاع ۲۸۱۰متری بین راه اوسون و قله توچال ساخته شد.
نمای این پناهگاه به صورت مخروطی و درون آن ۲طبقه بود که بالای آن برای خواب و طبقه زیرزمین برای غذا خوری و نشیمن ساخته شده بود.این پناهگاه در سال ۱۳۷۵مرمت و طبقه فوقانی آن حذف شد.
پس از ساخت پناهگاه شیرپلا و تغییر مسیر صعود به قله، پناهگاه اسپید کمر چندان مورد استفاده قرار نگرفت. در سمت راست پناهگاه اسپید کمر، پناهگاه شیر پلا و در سمت چپ ایستگاه پنجم توچال با فاصله کوتاه قرار دارند.
حدود نیم ساعت در پناهگاه استراحت کردیم و گپ زدیم. سپس حرکت را به سوی ایستگاه هفتم ادامه دادیم و تا ارتفاع 3200 متری بالا رفتیم .هوا مه آلود و متغیر بود و مه مناظر اطراف را زیباتر میکرد.
سپس به سمت ایستگاه پنجم بازگشتیم. ساعت 12:30 به آنجا رسیده و برای استراحت و ناهار توقف کردیم. در همین حین دو نفر از دوستان قدیمی کوهنورد را دیدیم و خوش و بش کردیم. ساعت 14 به سوی پایین از راه و بیراهه ادامه دادیم.
کوهپیمایی این هفته حال و هوایی خاص داشت و بسیار متنوع بود. از استاد تاجبخش برای انتخابهای هوشمندانه شان ممنون هستیم.
ساعت 5 بعدازظهر از یال فرعی ولنجک به پارکینگ توچال رسیدیم، سوار مینی بوس شده و راهی خانه شدیم.
محمودغرات